Tuki – Johto, esihenkilö ja yksilö tukemassa ideointia

esihenkilö

Tunnustaudun taitavien esihenkilöiden suureksi faniksi. Ja tarkoitan tällä erityisesti niitä henkilöitä, jotka ovat tiimien lähiesihenkilöitä ja onnistuvat työssään. Niitä henkilöitä, jotka ovat siinä johdon, tiimin ja yksilöiden odotusten ristipaineessa. Ja joiden pitäisi usein myös tehdä sitä substanssityötä. Ja pystyvät tämän kaiken hanskaamaan.  Itse näen esihenkilöiden roolin aivan oleellisena, kun henkilöstöltä odotetaan erilaisia tai tärkeitä toimintatapoja. Tämä koskee myös ideakulttuuria. Kaikilla on kuitenkin roolinsa, jotta tärkeä toiminta juurtuu osaksi toimintaa.

Johto

“Walk the talk”. Varmasti monelle tuttu fraasi. On ihan ensiarvoisen tärkeää, että johto luo odotukset organisaatiolle. Ideakulttuurin yhteydessä puhummekin suunnasta, josta on kirjoitettu blogissamme aikaisemmin. Lue täältä. Johto tekee linjanvedon, että onko luovuudelle tai ideoinnille tilaa organisaatiossa. Tai ehkä parhaimmillaan vaalii sitä organisaation arvona tai osana vahvaa organisaatiokulttuuria.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Jos ideointi koetaan organisaatiolle tärkeäksi, johdon pitää myös itse näyttää se kommunikoinnissa ja teoissa. Ei ole hirveän tehokasta, jos käytetään paljon aikaa strategian rakentamiseen ja hiomiseen, ja sitten odotetaan, että joku muu toteuttaa. Kisaväsymys ei saa iskeä siinä kohtaa, vaan tärkeisiin toimintatapoihin on panostettava myös itse. Norsunluutornit on historiaa.

Esihenkilöt

Kuuntelin lenkillä ollessani This American Life -sarjan podcastia La Donna. Tarina kannattaa muuten jokaisen kuunnella siitä kuinka karmaisevaa voi esimiestyö olla ja kuinka järkyttävää epätasa-arvoa nykymaailmassa on. Ei sinänsä liity ideointiin, mutta tuollaisessa organisaatiossa ei nyt ainakaan luovuus ja ideointi kuki. Podcastissa puhutaan myös siitä hetkestä, kun tulee mahdollisuus alkaa esihenkilöksi. Podcastin henkilö viittaa Facebookin Sheryl Sandbergin kysymykseen esihenkilöksi aikoaville: “Can you picture yourself being boss?”. Vaikka Sherylin kirjaa, johon tarinan henkilö viittaa, en ole lukenut, kysymys on mainio ja puhuttaa tarinankin henkilöä. Tätä onkin kaikkien esihenkilöiksi syytä pohtia, koska siihen liittyy paljon muutakin kuin kivaa.

Esihenkilönä olet roolissa roolihenkilönä omalla tiimille. Hyvin pitkälti tuestasi on kiinni se, että saako ideointi jalansijaa tiimissäsi. Sinun tehtävänä on varmistaa, että ideoinnille on aikaa. Tehtävänäsi on olla siinä johdon ehkä muuttuvan agendan ja tiimin henkilöiden toiveiden ristipaineessa. Kyse ei toki ole vain ideoinnin roolista, mutta ilman sinun tukeasi ideakulttuuri ei saa kunnolla jalansijaa. Esihenkilöt ovat ihan avainasemassa.

Kollegat

Esihenkilöiden lisäksi kollegat ovat todella tärkeitä tukijoita työyhteisössä. On ihan selvää, että työyhteisöä hiekoittava henkilö on kaikista tuhoisin, myös ideoinnille. Vielä pahempaa on se, että sen annetaan tapahtua (Huom! Esihenkilöt ja johto!). On kuitenkin niin, että ideoiden kannalta me kaikki saatamme huomaamattomasti rapauttaa ideointia. Itsekin syyllistyn siihen usein. Vai kuinka usein sinulle on käynyt niin, että kollegasi esittää idean ja ensireaktio mielessäsi on: “Ei.” tai “Toi ei ole hyvä idea.”. En ole psykologi, mutta väittäisin, että reaktio on jossain määrin luontainen. Joku esittää idean, joka hyvin usein on edes jossain määrin ristiriidassa omaan mielikuvaan asiasta. Ja syynä on ihan se, että ajattelemme kaikki eri tavalla. Tärkeintä on se, mitä sen jälkeen tapahtuu. Toteutamme usein huonoja ja liian normaaleja käytänteitä: Sanot sen kielteisen kannan heti ääneen, teet asian selväksi eleillä (esim. kädet puuskaan) tai ilmeillä (vanha kunnon silmien pyörittely) ja aina hyvä tapa on toisen keskeyttäminen sekä omista asioista puhuminen. Kannattaa kiinnittää huomioita siihen, että minimoi itse negatiiviset viestit toista kohtaan.

Mitä voin tehdä yksilönä edistääkseni ideointia?

Johtajana pidä ideointi agendalla. Niin ideoinnille tai mille muulle tahansa tärkeällä asialle, ohje on yksinkertainen: pidä se agendalla. Ideoi itse ja näytä se. Pidä huolta, että ideointi on osana strategiaa tai tavoitteita. Toista sitä ääneen. Näytä se kalvolla. Kerro tarinoita ja esimerkkejä. Kehu ja kannusta eteenpäin. 

Esihenkilönä voit pitää huolen, että itselläsi ja tiimin jäsenillä on aikaa sekä kaistaa ideointiin. Kysy ja tue tarvittaessa. Mikäli johdon kommunikointiin alkaa tulla paljon muutakin ja ideoinnista ei enää kulu, aina voi kysyä: “Nyt kun on tullut paljon uusia asioita, mikä onkaan luovuuden ja ideoinnin rooli?”. Tämän kysymyksen voi esittää kuka tahansa organisaatiossa. Kysyminen ei maksa mitään ja kenellekään. Selkeyden ansaitsee kaikki.

Yksilönä ja työntekijänä käytä aikaa ideointiin ja luovuuteen. Kun muut esittävät ideoita, pidä äkkinäinen “ei” sisällä. Harjoittele sanomaan siinä kohden “Kiinnostavaa, kerro lisää”. Kuuntele ja kiinnitä huomioita omiin eleisiin ja ilmeisiin, että ne eivät ole negatiivisia.

Tähän(kin) sopii lopuksi mietelause, joka tärkeää organisaation kaikilla tasoilla.

“Be curious, not judgemental” 

-Petri

Ps. Tuo mietelause esiintyy sarjassa Ted Lasso ja siinä hän viittaa Walt Whitmaniin, mutta tiettävästi mietelause ei ole häneltä peräisin, vaan lähde lieneekin nykytietämyksellä tuntematon.

Lähteet: 

This American life -podcast, jakso 647: La Donna https://www.thisamericanlife.org/647/ladonna 

Kuva: Hans M on Unsplash